måndag 22 april 2013

Lake Boringo, nagra timmar norr om Nakuru.

I torsdags fick jag folja med nar nagra ur teamet skulle aka norrover pa nagra klientbesok. Deras upptagningsomrade ar mycket stort. Pa nagot satt kanns det lite markligt att lagga en hel dag och kora flera timmar for att gora nagra fa hembesok nar det kryllar av hjalpbehov pa hemmaplan, men effektivitet ar kanske inte den batsa grenen har. Sen ville Mr Basil garna att jag skulle fa se sa mycket som mojligt, han ar verkligen omtanksam. Lake Boringo ar en av de storsta sjoarna. Pa vagen dit andrade sig landskapet markant. Vi passerade ekvatorn soderifran och det blev attl torrare och varmare. Nordvastra Kenya ar ganska bergigt pa bada sidor om Rift Valley som stracker sig fran Egypten till Sydafrika. Vackert. Men i detta landet har jordbruket inte utvecklats, utsade ar dyrt sager man och fordelningen av mark en het politisk fraga. Annu har inga jordbruksmaskiner setts till och inte speciellt mycket ar uppodlat, av denna rika jord. Kor, getter och far kryllar det dock av. Vi halsade pa lite kvinnor har och dar. Former Commersial sexworkers som dom kallar dom, dvs f.d. prostituerade. De har plockats in i olika grupper och fatt hjalp med att starta nagot litet eget for att komma bort fran gatan. En liten butik eller ett stand, en lite hydda dar man lart sig sy klader eller ngt annat. Beslken fran teamet verkar funka som en bekraftelse pa att man tanker pa dom och foljer dom. Vi besokte ocksa en kvinna som bodde langt ute i buschen i en lerhydda. Man hade for nagra ar sedan fatt tips om enna kvinna. Hon kunde inte ga trots att hon var under 40. Nagra sjukdomar kunde inte forklara detta utan Mr Basil pastod att han trodde det fanns ngn psyksik orsak, hon hade lamnats av sin man och farit mkt illa. Han hade gett henne ett par kryckor och en liten hacka. men inte pengar. Hon sitter nu utanfor sin hydda och slar sonder smasten till annu mindre stenar med sin hacka. Hogarna med smasten sljer hon sen till byggnadsmaterial till ett hotellbygge nere vid sjon. Dom sager att kvinnan fatt tillbaka sin livsgnista. Dom bruklar halsa pa henne en gang i manden dar hon sitter med sin hacka pa marken utanfor sin hydda. Hon blev stralande glad nar vi kom och innan vi akte hade det dykt upp ett 20-tal andra personer bakom buskar och kaktusar for att se vem som kom pa besok. Mr Basil pratar mkt om att ge folk ngt som ger dom mening, som far dom att vilja kampa och ta tag i nagot. Men inget som passiviserar.
Pa vagen hem stannade vi bade har och dar och lastade bilen full med gronsaker och meloner, det ar mycket billigt langt har uppe. T om med en levande hona till Mr Basil lastades in i baksatet. Den skrek som en galning nar jag tog ett foto pa en med blixt. Da skulle den bara veta att blixten var inget mot vad som vantade den hemma hos Mr Basil senare pa kvallen.
Pa vagen soderover blev vi stoppade av en massa folk runt en bil som gatt sonder. I bilen satt en hoggravid kvinna och de var pa vag till sjukhus i nasta stad. Vi fick lasta in henne ocksa och tva kvinnor som ledsagade henne fick aka pa flaket till nasta stad som lag nagra mil bort. Hon lovade att knipa och inte foda i bilen och hon holl sitt lofte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar