torsdag 11 april 2013

En vanlig torsdagskvall



Timmen ar sen men skam den som ger sig. Det tog sakert tre timmar att komma in pa internet ikvall sa jag hoppas detta inlagg fastnar.

Idag har jag varit pa en konferens pa Probation Office. Tva ganger om aret sa samlar man folk fran olika organ som pa olika satt kan bidra, samverka eller vara till gagn for de som domts till villkorlig dom. Det var c>a 25 personer varav de flesta var probation officers vilket val narmast kan oversattas med overvakare. Alla valdigt valkladda. Inte lika casual som pa mitt socialarbetarkontor. Det tycks som om overvakarrollen ar avsevart mycket storra har. Storre delen av konferensen gick ut pa att man gick igenom c>a femtio arenden med personer som domts villkorligt. Overvakarna, som ar en yrkestitel och som alla jobbar pa probation office, beratttade om sina fall ganska kort. Man gick ocksa igenom olika projekt for denna malgrupp. Det var inte mycket dynamik, lite diskussion pa slutet men ingen struds. Jag har kommit fram till att kenyaner ar mycket lagmalda manniskor, ganska forsynta och tystlatna. Det var ocksa nagot svart att folja med utan samma uppsattning handlingar. Men jag var dar med Joseph fran mitt kontor och vi fick tillfalle att pratat en del efterat. Jag undrade mycket over tva fall med 19/aringar som domt till 3 ars villkorligt for valdtakt av minderariga. Hur kan man fa tre ars villkorligt for valdtakt av en minderarig nar man for 14 ars fangelse om man ar homosexuell. Mina rationella fragor i vanlig ordning. Da berattar Josepgh att dessa personer inte kunnat domas for brottet pga brist pa bevis. I manga fall visar det sig att det bara varit rykten eller fortal bakom anklagelserna. Da doms man till villkorligt for att uppmarksamheten i alla fall ska vara avskrackande for allmanheten om nu nagon skulle ga i valdtaktstankar. Saledes kan man domas helt oskyldig till villkorligt.
Annars var brotten valdigt ringa....stold, tagit sonder ett fonster, varit berusad pa allman plats, anvand daligt sprak pa sms, creating disturbans mm.
Det verkar vara mycket engagemang kring smasaker.....samtidigt som mord i familjen ar mycket vanligt liksom overfallsvaldtakter, ran mm men dar far man sallan fatt pa den skyldige. Mord i familjen leder sallan till ngt eftersom familjerna ofta gor upp sjalva med hjalp av pengar.


Detta var konferens och jag hade forvarnats om att ngn konferenslunch skulle serveras. Vi fick alla vars en tallrik med rosa servett, en banan, ett kokt agg och en dubbelvikt formfranska med smor emellan. Detta ar bra forplagnad. Och det det serverades det karaktaristiska theet som man alltid far, dvs mjolk och vatten uppkokt tillsammans och sen med the och ngn pikant krydda. Ingefara kanske..... och socker.

Pa vagen hem sneddade vi over domstolens omrade och kom pa baksidan dar domstolsforhandlingar pagick. Massor av folk hangde utanfor gallerna och tittade in. Slaktingar mest. Ungefar var femte minut kom en vakt ut med ngn som han holl over axeln och ledsagade over garden till finkan. Pa dnra sidan garden fanns tva finkor, en for kvinnor och en for man. Att betongskjul med gallerforsedda stora finkor fulla av folk. Dar halls dom i max 24 tim eller tills de betalar borgen....om de kan. Manga av dem ar cykeltaxiforare som cyklat i stan pa otillatna tider. For en vaskryckning far man latt 5 ars fangelse om man aker fast. Stold ger genast fangelse. Men det ar ocksa vanligt att folk skipar rattvisa direkt pa plats eftersom de inte litar pa systemen och inte vill att kriminalitet ska fa ga ostraffat forbi. Vi har informerats om att ifall ngn forsoker rana oss sa ska vi bara skrika hogt sa kommer folk till undsattning. Annat an hemma det......

Alkohol raknas som en allvarlig drog. Har dricks inte mkt. Har aldrig sett ngn berusad och inte lyckats sjalv heller.....an.

Ikvall var det kaos i stan. Det har regnat varre an nagonsin. Det ar regnbperiod och brukar betyda nagon timmes ordentligt regn per dag. Men det har regnat massor och det skapar kaos. Vagarna rinner bort och undermineras och broar rasar och bilar hamnar i halor i vagen. Manga har dodats av olika handelser relaterade till regnet men sa ar det visst varje ar. Det tog mig fyra ggr sa lang tid att komma hem fran stan och det tog vardfamiljsmamman tre timmar mot vanligen mindre an en halvtimme. Som tur var stod artsoppan redan pa bordet nar hon kom hem. Men hon har varit frusen hela kvallen. Nu har hon burit in den lilla koleldstaden i vardagsrummet och satt fyr. Det ryker och sticker i ogonen. Mina ogon ar valdigt besvarade av luftfororeningarna.

I mitt rum hanger underklader pa tork lite har och var. Det kommer en kvinna som daglonare lite da och da och tvattar. Det ar vanligt. Nagon tvattinrattning i stan har jag inte sett, nagon tvattmasking har nog ingen hort talas om. Jag har lamnat tvatt till kvinnan igar, hon behover ocksa tjana pengar. Men vi har blivit strangeligen informerade om att vara underklader far absolut ingen mer an vi sjalva se och det vore stort tabu att lamna dom till ngn annan att tvatta. Tank om det vore sa att det som inte syns, det finns inte. Strutsen. Som sagt, missionarerna har gatt hart fram har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar